+45 70 60 12 10 mju@advokatjustesen.dk

Lejeret

Ring uforpligtende på tlf. +45 70 60 12 10

Din dedikerede advokat til lejeret i Middelfart og resten af Fyn

Som advokater med speciale i lejeret har vi efterhånden set det hele.

Utallige års erfaring med alle aspekter af lejeret gør, at vi kender ”gamet” ud og ind. Vi ved, hvad dommeren og Huslejenævnet lægger vægt på – hvilke sager, det kan betale sig at føre – og hvad vi skal fokusere på i din sag, så du står med det bedste udgangspunkt for at vinde den.

At føle sig sikker på den store investering, som din lejebolig er, er alfa og omega – og vores absolutte mærkesag.

Få hjælp af en advokat til lejebolig

Advokatfirmaet Martin Justesen har arbejdet med lejeret lige siden kontorets opstart.

Vi har oparbejdet omfattende erfaring med alle typer lejesager, og denne erfaring stiller vi gerne til rådighed for dig, der står midt i en tvist om din lejebolig – eller blot har brug for rådgivning til de sædvanlige aspekter af udlejning af lejebolig.

Vi hjælper dig med rådgivning og udarbejdelse af følgende

 • Lejekontrakter – både til privat og erhverv – og både enkelt og flere lejere på samme lejekontrakt
 • Udleje af enkelte rum – f.eks. udlejning af kælder
 • Tidsbegrænsede lejekontrakter (et af vores særlige specialer)
 • Ind- og fraflytningsrapporter
 • Inddrivelse og inkasso ved manglende betaling og leje
 • Udsættelse af lejere
 • Opsigelse af lejer ved salg
 • Tilbagebetaling af depositum og indskud
 • Lejefastsættelse
 • Generelt alle typer sager ved Huslejenævnet

Hjælp til lejekontrakter

Det er vores klare anbefaling, at der altid fremligger en lejekontrakt mellem udlejer og lejer, før lejer endeligt flytter ind i lejeboligen.

En lejekontrakt er begge parters sikkerhed – her står sort på hvidt, hvad der er aftalt mellem jer. Den er særligt vigtig, hvis der en dag skulle opstå uenigheder og uoverensstemmelser. Og det ville bestemt ikke være første gang i historien.

Generelt ser vi, at lejer er utroligt godt beskyttet af lejeloven. Derfor er det vigtigt for udlejer, at lejekontrakten også tilgodeser udlejers behov. Og det kan vi hjælpe med at sikre.

En ting, som mange ikke er opmærksomme på, er at en lejekontrakt i lovens øjne er ugyldig, hvis den strider mod lejelovens ufravigelige punkter. Og det er uanset, om den er underskrevet i god tro af begge parter.

Fastsættelse af husleje

Huslejen er som udgangspunkt op til udlejer og lejer at bestemme sammen – dette kan gøres frit og på markedsvilkår.

Der findes dog en række eksempler på sager, hvor lejer får annulleret aftalen ved at klage til Huslejenævnet og henvise til, at huslejen overstiger lejemålets reelle værdi. I disse tilfælde har lejeren rent faktisk fået nedsat lejen med tilbagevirkende kraft.

Dette hjælper vi selvfølgelig med at rådgive mod, så du med ro i maven kan få præcis den leje, du er berettiget til.

Som tommelfingerregel skal du altså være opmærksom på at fastsætte lejen nøjagtig efter lejemålets værdi. Og hvordan finder du så denne værdi? Jo, du tager udgangspunkt i alle de elementer, en lejer typisk vil kigge efter i lejemålet – altså f.eks.:

 • Beliggenhed – by og omgivelser
 • Kvalitet af lejemålet – inklusive bygningens, opgangens og lejlighedens udseende
 • Vedligeholdesgrad
 • Størrelse

Manglende betaling af husleje

Hvis lejer ikke betaler husleje til tiden, er du som udlejer som udgangspunkt berettiget til at ophæve lejeaftalen. Her er reglerne om betalingsmisligholdelse meget klare.

Men det kræver dog, at du er opmærksom på dette fra start – for hvis du ikke har påpeget en forsinket betaling fra din lejer i flere måneder i træk, kan dette ses som stiltiende accept af den forsinkede betaling.

Vi oplever, at disse sager ofte kan være meget knudrede og kræver en omfattende dokumentation. Vi kan hjælpe dig med at få alle papirer i orden og præsentere kun de mest relevante, hvis f.eks. sagen ender i Fogedretten.

Ind- og fraflytningsrapporter

Ind- og fraflytningsrapporter er et punkt, som mange udlejere ikke har styr på. Det er tilmed et af de punkter, hvor der oftest opstår stridigheder, og derfor har vi gennem årene opbygget stor erfaring med sager vedr. både ind og fraflytningsrapporter.

Det er et krav ved lov, at udlejer eller repræsentant foretager et indflytningssyn, når lejer flytter ind – typisk når du faktisk får overrakt nøglerne. Her skal udarbejdes en indflytningsrapport med nøjagtig info om lejemålets stand. Denne rapport er særligt vigtigt, hvis der opstår uenigheder om skader ved udflytning.

På samme måde er det lovkrav, at der foretages fraflytningssyn – og på baggrund af dette udarbejdet en fraflytningsrapport. Fraflytningsrapporten er den skriftlige dokumentation for standen af lejligheden, når lejer fraflytter den – og dermed dokumentation for, hvilke eventuelle skader lejer har forvoldt.

Bemærk: Kun professionelle udlejere, udlejere der ejer mere end et lejemål, er forpligtet til at holde ind- og fraflytningssyn.

Advokat til udlejning af kælder

Det er kun tilladt at udleje kælderværelser, hvis disse er godkendt som almindelig bolig. Her er der en række krav, der skal være opfyldt, som din advokat til lejeret kan hjælpe dig med at vurdere.

Loven har altså som udgangspunkt, at udleje af kælderværelser ikke er tilladt – medmindre følgende gælder:

 • Der er tilstrækkelig loftshøjde
 • Der er flugtveje
 • Der er ingen problemer med fugt, skimmel, radon osv.
 • Der er tilstrækkeligt med lys

Alt dette kan vi hjælpe dig med at vurdere, så du ikke pludselig kan stå med en sag, hvor dit lejemål må ophæves. Hvis du udlejer et kælderværelse ulovligt, er det nemlig kun dig som udlejer, der kan blive straffet – ikke lejer.

Tidsbegrænsede lejekontrakter

Tidsbegrænsede lejemål er en vaskeægte jungle at finde rundt i – vigtigst er det som udlejer essentielt at være opmærksom på, at der skal være en tilstrækkelig begrundelse, før du lovligt kan tilbyde en tidsbegrænset lejekontrakt.

Og hvad denne tilstrækkelige begrundelse indebærer, er der bestemt ikke enighed om. Vi har dog efterhånden haft en række sager med netop tidsbegrænsede lejekontrakter, og her har vi stødt på følgende godkendte årsager:

 • Udlejer skal på et ophold i udlandet og vil udleje boligen i denne periode
 • Udlejer har en forventning om selv at bo i boligen i nærmeste fremtid
 • Udlejer vil sælge boligen, når markedet når et vist niveau (udlejer kan have investeret i ejendommen, renoveret den mod forventning om at sælge med profit – men markedet viser sig at være dårligt egnet til salg)

Vi rådgiver naturligvis i både udarbejdelse af tidsbegrænsede lejekontrakter og i tvister om denne type sag.

KONTAKT OS

Kontakt os uforpligtende med din problemstilling

Vi møder dig, hvor du er – og vi gør meget ud af at planlægge vores klientmøder på en måde, hvor klienten føler sig tilpas.

Det betyder, at vi naturligvis er på vores kontor i Middelfart, hvis du er fra Middelfart – ligesom vi er i Svendborg, hvis du er tættest herpå – eller på vores kontor i Odense, hvis det er her, du befinder dig.

Kort sagt: Vi er dér, hvor du er. Og du er altid velkommen til at besøge os på vores kontorer og indgå i en rådgivende dialog med en af vores dygtige advokater og advokatfuldmægtige.

Vores dør er altid åben til en snak om enhver form for juridisk problemstilling, som du vil have løst – hurtigt og effektivt. Vi møder dig med den forståelse, som enhver klient med juridisk ondt i livet har brug for.

Vi glæder os til at høre fra dig.

+45 70 60 12 10

Skriv en besked

Vi bestræber os på at svare hurtigst muligt.